Horolezkyňa sa pošmykla počas zostupu a padala 200 až 300 metrov

13.04.2009 Poprad

Vysoké Tatry 12. apríla (TASR) - Počas zostupu v oblasti Karbunkulového hrebeňa v smere do Červenej dolinky vo Vysokých Tatrách sa pošmykla dnes popoludní slovenská horolezkyňa a spadla cez skalný prah 200 až 300 metrov do ...
Spolulezec požiadal o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky 112 Horskú záchrannú službu (HZS) a tá kontaktovala leteckých záchranárov.
Popradská posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) letela popoludní do Vysokých Tatier, kde sa pošmykla 29 ročná Bratislavčanka. Poranila si hlavu, hrudnú a driekovú chrbticu a tiež ľavé koleno a ruku. "Vrtuľník vysadil pomocou palubného navijaka lekárku LZZS a dvoch záchranárov HZS, ktorí ďalej pokračovali pešo k zranenej. Pacientku stabilizovali a zniesli asi dvestometrovým snehovým poľom na miesto, odkiaľ ju vrtuľník evakuoval pomocou navijaka. Zranenú previezli na traumatológiu do popradskej nemocnice. Zásah komplikovali zhoršujúce sa letové podmienky, " informovala hovorkyňa LZZS ATE Sylvia Galajda.
Práve kvôli neistému počasiu vyslali záchranári HZS na miesto aj pozemnú skupinu pre prípad, ak by nebol možný transport horolezkyne pomocou vrtuľníka.
 

Vyberte región